Bendrosios iðvados (2008)

 

2008 m. sausio–gruodþio mën. buvo ávykdyti iš esmës visi projekto LDK paveldo „dalybos“ kalendoriniame plane numatyti šio laikotarpio darbai:

  • Siekiant atnaujinti lituanistikos moksluose galiojanèià LDK tradicijø tyrimo me-todologijà bei Lietuvos etniniø grupiø tapatybiø formavimosi XIV–XXI a. pradþioje sampratà, jos kultûriná turiná ir funkcionavimà daugiakultûrëje Lietuvos aplinkoje, buvo atlikti numatyti tyrimai ir išanalizuoti šiame projekte nurodyti maþiausiai tirti Lietuvos istorinio paveldo objektai.

  • 2008 m. geguþës 17 d. surengtame seminare prof. dr. Igor Kurukin (Rusijos valstybinis humanitarinis universitetas, Maskva) pristatë pranešimà „Niekieno valstybë: Lietuvos Didþioji Kunigaikštystë Rusijos istorijos kurse“. Pranešimas atskleidë tai, kad šiø dienø Rusijos viduriniø ir auštøjø mokyklø istorijos vadovëliuose LDK ávaizdis ištirpsta Rusijos istorijos problemose bei kontekstuose. Daugumoje jø LDK istorija yra gana menkai nušvieèiama. Taèiau kai kurie rusø regioniniai vadovëliai skiria šiek tiek didesná dëmesá Rusijos ir LDK santykiø problemoms, išryškindami šiø valstybiø tarpusavio varþybas dël rusënø þemiø vienijimo XIV–XVII a. bei jø politiniø ir socialiniø santvarkø skirtumus.

  • 2008 m. išleistas moksliniø straipsniø rinkinys „Lietuvos Didþiosios Kunigaikšti-jos tradicija ir paveldo „dalybos“ (Vilnius, Vilniaus universiteto leidykla: 2008), kurá sudaro 2006 – 2007 m. projekto metu parašyti straipsniai. Šiame straipsniø rinkinyje yra analizuojami iš tradiciniø istoriografijø ateinantys stereotipiniai vaizdiniai, á LDK bendrabûvio tradicijas orientuoti tapatumai bei integraciniai procesai. Kartu knygoje tiriama, kaip moderniø tautø ir Lietuvos etniniø grupiø tapatybës atsirado ir plëtojosi, sàveikaudamos su ávairiomis etninëmis, kalbinëmis ir konfesinëmis grupëmis bei kultûromis. Šiame rinkinyje publikuojama 15 straipsniø (tarp jø 5 uþsienio autoriø).
    Knyga „Lietuvos Didþiosios Kunigaikštijos tradicija ir paveldo „dalybos“ apima svarbias humanitariniø ir socialiniø mokslø sandûros problemas ir, tikimës, prisidës ne tik prie LDK tradicijø tyrimo metodologijos ir Lietuvos etniniø grupiø tapatybiø formavimosi XIV–XXI a. pradþioje sampratos atnaujinimo, bet ir prie praktiniø Lietuvos, taip pat Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos ir iš dalies Rusijos visuomenei kylanèiø problemø sprendimo.
  • Surengta tarptautinë mokslinë konferencija „Lietuvos Didþioji Kunigaikštija ir jos tradicija: tautiniø naratyvø likimai”. Konferencija vyko Vilniaus univesitete 2008 m. lapkrièio 20–22 dienomis. Šios onferencijos pagrindinis tikslas – apibendriti 2006-2008 m. projekto „LDK paveldo „dalybos“ veiklos rezultatus. Tris metus turkusio projekto metu uþmegzti glaudûs ryšiai su Baltarusijos, Ukrainos ir Rusijos mokslininkais, tyrinëjanèiais ávairias LDK tyrimø problemas leido suburti didelá mosklininkø bûrá. Konferencijoje atsiskleidë šiø dienø Baltarusijos istoriografijos ávairovë, išryškëjo gerokai platesnis LDK tyrinëtojø ratas Ukrainoje, išplito tyrinëtojø georgafija. Taip pat šios konferencijos metu buvo atnaujinti bei uþmegzti nauji ryšiai su Lenkijos tyrinëtojais.